{ وَاعْبُدُواْ اللّهَ وَلاَ تُشْرِکُواْ بِهِ شَیْئاً وَبِالْوَالِدَیْنِ إِحْسَاناً وَبِذِی الْقُرْبَى وَالْیَتَامَى وَالْمَسَاکِینِ وَالْجَارِ ذِی الْقُرْبَى وَالْجَارِ الْجُنُبِ وَالصَّاحِبِ بِالجَنبِ وَابْنِ السَّبِیلِ وَمَا مَلَکَتْ أَیْمَانُکُمْ إِنَّ اللّهَ لاَ یُحِبُّ مَن کَانَ مُخْتَالاً فَخُوراً} [ النساء : 36 ]
الله را عبادت کنید و هیچ چیزی را شریک او مکنید . و نیکی کنید به پدر و مادر ، خویشان ، یتیمان ، درماندگان و بیچارگان ، همسایگانِ خویشاوند ، همسایگانِ بیگانه ، همدمان ، مسافران ، و بندگان و کنیزان . بیگمان خداوند کسی را دوست نمی دارد که خودخواه و خودستا باشد.
وَلاَ تُشْرِکُواْ : در مقابل لا اله است چون نفی می باشد .
وَاعْبُدُواْ : در مقابل الله است چون اثبات می باشد.
شَیْئاً : نکره در سیاق نهی آمده است
وَبِذِی الْقُرْبَى وَالْیَتَامَى وَالْمَسَاکِینِ : یعنی نیکی کنید، و نزدیکان کسانی هستند که در جد چهارم با شخص جمع می شوند.
ایتام: جمع یتیم است که پدرش را از دست داده است .
مساکین: جمع مسکین، کسانی هستند که مال ندارند لذا فقر نزد آنها سکونت گزیده است .
وَالْجَارِ ذِی الْقُرْبَى وَالْجَارِ الْجُنُبِ : جار: کسی است که خانه اش چسبیده به خانه شخص است یا در اطراف خانه قرار دارد و ذی القربی: یعنی همسایه نزدیک .
الجار الجنب: همسایه دور
وَالصَّاحِبِ بِالجَنبِ : گفته شده است، همسر شخص است و نیز گفته اند : کسی که در سفر همراه شخص باشد. زیرا در کنار اوست ، لذا برای هرکدام حقوقی وجود دارد که آیه بر هر دو مورد صدق می کند.
وَابْنِ السَّبِیلِ : مسافری که توشه راهش تمام شده باشد .
وَمَا مَلَکَتْ أَیْمَانُکُمْ : این شامل نیکی و عطوفت با غلام ها، حیوانات و زیر دستان می شود،
إِنَّ اللّهَ لاَ یُحِبُّ مَن کَانَ مُخْتَالاً فَخُوراً : مختال : در شکل و هیئت و فخور : در سخن و قول، و الله هر دو را دوست ندارد .